top of page

Descopera serviciile noastre de orientare în cariera

Alegerea unei cariere reprezinta un pas important în viata fiecaruia dintre noi. Acest proces poate sa înceapa, în multe cazuri, înca din liceu când elevul aflat în ultimii ani de scoala începe sa se gândeasca la alegerea unei facultati potrivite. În multe cazuri alegerea unei facultati si implicit a unei cariere reprezinta un proces greu. Conform unui studiu emis de GTI Media si publicat de PR Newswire la nivel european 20% dintre studenti considera ca si-au ales gresit facultatea. De multe ori astfel de alegeri gresite se datoreaza unor multipli factori precum influenta pe care o pot exercita anumiti membri ai familiei asupra deciziei noastre si/ sau a lipsei unui mentor care sa ne ghideze spre alegerile potrivite. Cariera reprezinta unul din cel mai important aspect al vietii noastre si de multe ori are impact asupra timpului nostru, a activitatilor din timpul liber si a familiei.

În ciuda acestor aspecte putini elevi, absolventi de liceu sau studenti cauta îndrumare de la un specialist. Gasirea unei cariere potrivite este, de cele mai multe ori, bazata pe trasarea unui plan concret pe care fiecare ar trebui sa îl urmeze pas cu pas. Alegerea unei cariere potrivite presupune cateva etape precum:

  1. Autocunoasterea;

  2. Comunicarea;

  3. Planificare;

  4. Stilul de viata

 

Autocunoasterea

Gasirea unui loc de munca presupune, în primul rând un bun simt al autocunoasterii. Cine sunt în realitate? Ce ma defineste? Ce ma pasioneaza? Care sunt interesele mele? Ce hobby-uri am? Ce îmi place sa fac în timpul meu liber?

În general procesul de autocunoastere presupune autoevaluarea personalitații, a atitudinii fata de munca, precum si a aptitudinilor. Astfel, ajungi ss îti cunosti stilul de viata, setul tau de valori si de interese. Din aceasta cauza o autoevaluare gresita a personalitatii tale adevarate/ reale (aptitudini, cunostinte, nevoi si interese profesionale) te poate pune pe un drum gresit în cautarea unui loc de munca înca de la început. Pentru a evita o astfel de problema trebuie sa îti constientizezi calitatile într-un mod obiectiv. Doar în acest mod vei putea sa faci alegeri realiste, care sa-ti asigure succesul în cariera.

Comunicarea

Comunicarea este o componenta importanta în orientarea si alegerea unei cariere deoarece prin intermediul comunicarii facem cunoscute celorlalti calitatile, cunostintele, abilitatile noastre, în baza carora suntem sau nu acceptati si apreciati. Totodata, practicarea unei meserii, formarea personalitatii, parcursul profesional, relatia cu cei apropiati sunt toate conditionate de comunicare.

De asemenea, modul în care este transmisa informatia, mesajul (prin limbaj, gesturi, pronuntie, intensitate, tonuri, ritm, intonatie) este foarte important în succesul demersurilor privind cariera.

 

Planificare

Cariera reprezinta un întreg proces care necesita timp si contine o multime de elemente între care un rol important îl au interesele, valorile, deprinderile, stilul de viata si nivelul de educatie.

Deobicei, decizia cu privire la cariera se contureaza destul de devreme în viata atunci când majoritatea copiilor îsi manifesta preferinta pentru anumite tipuri de activitati (”când voi fi mare vrea sa ma fac...”) si parcurge mai multe etape care se încheie prin cristalizarea identitatii vocationale. Identitatea vocationala prinde contur înca din copilarie, dar este constientizata abia în adolescenta, când este posibila reflectarea asupra propriei persoane. Fiecare persoana are o identitate vocationala, iar formularea deciziei de cariera înseamna reformularea acestei identitati în alti termeni.

 

Cariera de succes, un stil de viata

O cariera de succes implica multi factori si de multe ori faptul de a avea o cariera prospera se rasfrânge la modul nostru de a ne trai viata, pe scurt la stilul de viata. Stilul de viata ne este influentat la rândul sau de mai multe elemente, precum familia, prietenii, educatia, experientele, starea de sanatate, asipiratiile, inteligenta, aptitudinile, perseverenta etc.

Este important sa adoptam un stil de viata activ care sa presupuna setarea unor obiective si finalizarea lor prin trecerea la actiune împreuna cu o stare generala de pozitivism si realism. Felul în care mentinem relatiile cu anumite persoane din viata noastra ne poate influenta stilul de viata, iar conduita noastra generala se va reflecta în timp în alegerea unei cariere potrivite.

Daca iti doresti alegerea unei cariere potrivite care sa iti aduca implinire si satisfactie te invitam la o sedinta de orientare in cariera cu psihologul nostru din cadrul Centrului Medical Sf. Nicolae. 

bottom of page